Tuote-esitteet ja ohjeet (klikkaa palkkia)

MURTOHÄLYTIN

  • KOTIIN

  • KESÄMÖKILLE

Kodin hälytyslaitetta suunnitellessa kannattaa miettiä seuraavat seikat:


1. Voiko asuntoon asentaa johdollisen järjestelmän vai täytyykö laitteistonolla johdoton. Johdottoman osat maksavat yleensä saman kuin johdollinenlaitteisto ammattiasentajan asentamana. Lisäksi johdottomassa järjestelmässätäytyy huolehtia paristoista ja uusia ne säännöllisesti 1-5 vuoden välein riippuenlaitteen mallista ja siitä kuinka paljon valvotuissa tiloissa liikutaan.

2. Halutaanko että hälytin suojaa ovet, ikkunat ja autotallin myös silloin kunasukkaat ovat kotona (kuorisuojaus).

3. Onko asunnossa kotieläimiä, jotka jäävät yksin kotiin.

4. Siirretäänkö tieto hälytyksestä vartioliikkeeseen vai yksityispuhelimiin.

5. Lisätäänkö laitteeseen paloilmaisimia.

6. Lisätäänkö laitteeseen vesivahinkoilmaisimia.

7. Halutaanko laitteistoon lisätä kodin automaatiotoimintoja, esim. GSM-tekstiviestimoduuli.

8. Jos puhelinlinja alueella menee ilmassa, kannattaa ukkosvaurion ja linjankatkaisun varalta harkita GSM radio modeemia. Ylijännitevoidaan kyllä torjua myös hyvällä ylijännitesuojalla joka kytketään talonmaadoitukseen. Ylijännitettä ei voida pysäyttää mutta se voidaan ohjata maihin.

9. Halutaanko tieto (esim. merkkiääni tai merkkivalo) pihalla liikkujista talon sisälle.

10. Asennetaanko laite itse vai annetaanko työ ammattimiehelle


HÄLYTYSLAITE


Paras hälytyslaite on sellainen, jossa on erillinen akkuvarmennettu keskusyksikkö, jokavoidaan piilottaa. Siinä on erillinen käyttölaite koodilla tai avaimella sisääntulo-ovenvieressä. Huomioitavaa on, että nestekidenäyttöiset käyttölaitteet eivät toimi alle +2Celsiusta. Nestekidenäyttö kertoo suomenkielellä, jos jokin on vialla esim. takaovi onjäänyt auki. Hyvässä laitteessa on puhelinrobotti ja siihen voidaan kytkeä radiomodeemi.Laitteessa tulee olla hälytysmuisti, jotta tiedetään, mikä ilmaisin on hälyttänyt, jos tuleeesimerkiksi virhehälytys. Laitteessa tulee olla mahdollisuus myös radiotoimisillehätäpainikkeille ja ilmaisimille, jotta myös muut pihapiirin rakennukset voidaan liittääjärjestelmään. Laitteen tulee olla vakuutusyhtiöiden hyväksymä.


SIREENIT


Laitteessa tulee olla vähintään yksi sireeni, joka on kätketty sisälle, muttamieluiten vielä toinen sireeni, joka on ulkona näkyvissä ja joka on sabotaasisuojattu jaakkuvarmennettu. Akkuvarmennetussa sireenissä on myös yleensä hälytyksestä vilkkuva strobovalo. Strobovalon tehtävä on auttaa näkemään missä asunnossa hälytys ontapahtunut. Sireenin tehtävä ei ole kutsua apujoukkoja, koska varkaan pysäyttäminen voiolla vaarallista. Sireenin tehtävä on säikäyttää varkaat ulos asunnosta. Tämä on yleensämyös auttanut, koska varas ei voi tietää, onko hälytys mennyt esim. radiomodeemillavartijalle.Ulkona oleva akkusireeni on melko tehokas usealla tavalla: Se ennaltaehkäisee koskavaras näkee, että talossa on hälytin. Sen ääni kantaa kauemmaksi, koska se on ulkona jase on yleensä myös kovempi ääninen.Sabotaasisuojauksen johdosta kun varas katkaisee johdon, tapahtuu hälytys jo ennen kuinvaras on rikkonut oven tai ikkunan.Ulkosireenin huono puoli on se, että johtojen vetäminen ulos on työlästä.Langaton akkusireeni helpottaisi työtä, mutta ei ole takeita siitä, että akut toimivat kun on pakkasta.


IR-ILMAISIMET


Kotiin voidaan normaalisti asentaa hyvät perusilmaisimet.Mökille kannattaa laittaa parhaat liike-ilmaisimet, koska olosuhteet ovat vaikeat. Ilmaisimien on hyvä toimia hyvin myös kylmässä. Siinä on hyvä olla uv-suodatin, joka suodattaa auringonsäteet. Ja ehdottomasti Quad-sensori, joka ei reagoi rottiin tai hiiriin.Jos ilmaisimen linssiin paistaa suoraan tai heijastuksen kautta aurinko, kannattaa vaihtaa ilmaisimen paikkaa. Asennuksessa kannattaa huomioida, että kaikki läpivientireiät tukitaan kunnolla, jotta ilmaisimen sisälle ei pääse muurahaisia tai hämähäkkejä. Shadow on uusi ilmaisin tyyppi, joka tekee näkymättömän verhon ovien ja ikkunoiden eteen. Se tunnistaa jos joku tulee ulkoa sisälle, mutta ei tunnista jos joku menee sisältä ulos. Suojaus voi näin olla päällä myös silloin kun asukkaat ovat kotona.

Pet-ilmaisimet: Kotieläimet eivät enää ole ongelma vaikka ne jätetään yksin kotiin.Jos asunnossa on alle 20 kg painoisia kotieläimiä, voidaan laittaatavalliset Pet-ilmaisimet. Alle 40 kg eläimet vaativat erikois Pet-ilmaisimet,joissa on patentoitu digitaalitekniikka, joka havaitsee koko alueen mutta pystyyerottamaan kotieläimen lapsesta. Pet-ilmaisinta ei saa asentaa kohtiportaita eikä paikkaan, jossa eläin pääsee lähelle ilmaisinta.


LASIRIKKOILMASIMET


Ilmaisin hälyttää jos samassa huoneessa rikotaan ikkuna. Toimivat kaksoistunnistusperiaatteella, jossa ilmaisin kuuntelee määrättyä äänitaajuutta, sekä tuntee huoneessa tapahtuvan paineen muutoksen ikkunan tai oven rikkoutuessa.


MAGNEETTIKYTKIMET OVIIN


Magneettikytkimet ovat tehokkaat, koska niillä saadaan välitön hälytys, kun ovi murretaan.Ne voidaan myös yleensä kytkeä yöksi päälle, jotta hälytys tapahtuu jos joku avaa ovenkun asukkaat ovat nukkumassa. Useissa hälyttimissä on tämä osavalvonta mahdollisuus.Etuoveen kannattaa aina laittaa ovimagneetti.Se käynnistää laitteen käyttölaitteesta kuuluvan varoitus äänimerkin ja silloinei laitteen sammuttaminen ei unohdu. Jos kytket ovimagneetit rikosilmoitinkeskukseen voit asetta esim. takaovelle tai autotallin ovelle ovikellotoiminnon.Aina kun ovi avataan kuuluu käyttölaitteesta ”piip” äänimerkki. Ulkonäkösyistä karmiin ja oveen porattava ovimagneetti on paras, koska se upotetaan näkymättömiin. Se onkuitenkin vaikea asentaa, koska ovenkarmin lista täytyy irrottaa, jotta johdot saadaan piiloon.


HÄLYTYKSENSIIRTO


Puhelinkaapeli on edullisin tapa siirtää hälytykset GSM puhelimeen, naapurille tai vartiointiliikkeelle. Lisävarusteena voi hankkia puhemoduulin, johon voidaan äänittää selkokielinen viesti hälytyksestä.Jos linjaa ei ole tai halutaan välttää linjan katkaisu tai salamaniskut, voidaan käyttääGSM-radiomodeemia. Salamaniskut voidaan kyllä torjua tehokkaasti käyttämällä ylijännitesuojaa, joka kytketään johtamaan salaman aiheuttamat jännitepiikit maahan. Piikkiä ei voi pysäyttää mutta se voidaan ohjata muualle.


GSM-MODEEMI


Nämä laitteet mahdollistavat usein myös kaksisuuntaisen liikenteen. Asunnon lämpö tai valotvoidaan kytkeä päälle lähettämällä tekstiviesti jne. Tekstiviestillä voidaan tarkistaa myös kohteen lämpötila. Halvin GSM-liittymä maksaa alle 2 € / kk. GSM-modeemien hinnatlaskevat vuosi vuodelta.


PALOVAROITTIMET


Laitteisiin voidaan yleensä kytkeä myös palovaroittimet. Yleisin ja herkin on ionisavuilmaisin.Keittiön ja takan lähelle kytketään yleensä optinen ilmaisin. Se ei hälytäsavun hajusta vaan vaatii, että sen sisälle tulee savua. Optinen savuhälytin ei kuitenkaantoimi kylmissä tai kosteissa paikoissa, koska sen sisällä oleva peili voi huurtua, jolloinseurauksena on virhehälytys.Takan pöllähtämisen aiheuttamille virhe/paniikkihälytyksille voi olla hyvä vaihtoehtokäyttää tavallisia paristokäyttöisiä palohälyttimiä. Murtohälyttimen savuilmaisin voisi olla kytketty päälle vain kun itse murtohälytin on kytketty. Nämä asiat ovat tapauskohtaisia.


LÄMPÖTERMOSTAATTI


Termostaatti voidaan kytkeä hälyttimeen antamaan ilmoitus, jos esim. asunnon lämpö laskeeliian alas ja putket voivat jäätyä.


KOSTEUSILMAISIN


Ilmaisin asennetaan esim. tiskikoneen alle. Ilmoittaa mahdollisesta vesivahingosta.


KAAPELOINTI


Yleensä käytetään 6-napaista MHS puhelinkaapelia liikeilmaisimille, akkusireenille,käyttölaitteelle ja palovaroittimille. Kaksinapainen johto sopii sisäsireenille ja ovimagneeteille.


ENNALTAEHKÄISY


Akkusireeni ja varoitustarrat ulkona auttavat jo paljon. Oven karmiin voi vielä porata ledin vilkkumaan.

Kesämökin hälytyslaite poikkeaa tavallisesta kodin hälytyslaitteesta monella tavalla.

Mökillä täytyy ottaa huomioon seuraavat seikat:

- Onko mökillä puhelinlinjaa.

- Jos on linja, niin se menee yleensä ilmassa (puhelintolpat).

.- Puhelinkaapeli ilmassa altistaa hälyttimen salamaniskuille, jos siinä on puhelinrobotti.

- Varkaan on helppo katkaista puhelinkaapeli, joka on ilmassa.

- Lämpötilan vaihtelut. Onko talvella lämpö päällä. Ehkä lämpötila lasketaan alemmas.

- Pienet eläimet kuten esim. hiiret., hyönteiset kuten esim. hämähäkit ja muurahaiset.

- Aamu- tai ilta-aurinko joka paistaa esim. lasikuistille.

- Mökillä on usein lisärakennuksia joihin ei mene vapaita kaapeleita.


HÄLYTYSLAITE


Paras hälytyslaite on sellainen, jossa on erillinen akkuvarmennettu keskusyksikkö, jokavoidaan piilottaa. Siinä on erillinen käyttölaite koodilla tai avaimella sisääntulo-ovenvieressä. Huomioitavaa on, että nestekidenäyttöiset käyttölaitteet eivät toimi alle +2Celsiusta. Nestekidenäyttö kertoo suomenkielellä, jos jokin on vialla esim. takaovi onjäänyt auki. Hyvässä laitteessa on puhelinrobotti ja siihen voidaan kytkeä radiomodeemi.Laitteessa tulee olla hälytysmuisti, jotta tiedetään, mikä ilmaisin on hälyttänyt, jos tuleeesimerkiksi virhehälytys. Laitteessa tulee olla mahdollisuus myös radiotoimisillehätäpainikkeille ja ilmaisimille, jotta myös muut pihapiirin rakennukset voidaan liittääjärjestelmään. Laitteen tulee olla vakuutusyhtiöiden hyväksymä.


SIREENIT


Laitteessa tulee olla vähintään yksi sireeni, joka on kätketty sisälle, muttamieluiten vielä toinen sireeni, joka on ulkona näkyvissä ja joka on sabotaasisuojattu jaakkuvarmennettu. Akkuvarmennetussa sireenissä on myös yleensä hälytyksestä vilkkuva strobovalo. Strobovalon tehtävä on auttaa näkemään missä asunnossa hälytys ontapahtunut. Sireenin tehtävä ei ole kutsua apujoukkoja, koska varkaan pysäyttäminen voiolla vaarallista. Sireenin tehtävä on säikäyttää varkaat ulos asunnosta. Tämä on yleensämyös auttanut, koska varas ei voi tietää, onko hälytys mennyt esim. radiomodeemillavartijalle.Ulkona oleva akkusireeni on melko tehokas usealla tavalla: Se ennaltaehkäisee koskavaras näkee, että talossa on hälytin. Sen ääni kantaa kauemmaksi, koska se on ulkona jase on yleensä myös kovempi ääninen.Sabotaasisuojauksen johdosta kun varas katkaisee johdon, tapahtuu hälytys jo ennen kuinvaras on rikkonut oven tai ikkunan.Ulkosireenin huono puoli on se, että johtojen vetäminen ulos on työlästä.Langaton akkusireeni helpottaisi työtä, mutta ei ole takeita siitä, että akut toimivat kun on pakkasta.


IR-ILMAISIMET


Kotiin voidaan normaalisti asentaa hyvät perusilmaisimet.Mökille kannattaa laittaa parhaat liike-ilmaisimet, koska olosuhteet ovat vaikeat. Ilmaisimien on hyvä toimia hyvin myös kylmässä. Siinä on hyvä olla uv-suodatin, joka suodattaa auringonsäteet. Ja ehdottomasti Quad-sensori, joka ei reagoi rottiin tai hiiriin.Jos ilmaisimen linssiin paistaa suoraan tai heijastuksen kautta aurinko, kannattaa vaihtaa ilmaisimen paikkaa. Asennuksessa kannattaa huomioida, että kaikki läpivientireiät tukitaan kunnolla, jotta ilmaisimen sisälle ei pääse muurahaisia tai hämähäkkejä. Shadow on uusi ilmaisin tyyppi, joka tekee näkymättömän verhon ovien ja ikkunoiden eteen. Se tunnistaa jos joku tulee ulkoa sisälle, mutta ei tunnista jos joku menee sisältä ulos. Suojaus voi näin olla päällä myös silloin kun asukkaat ovat kotona.

Pet-ilmaisimet: Kotieläimet eivät enää ole ongelma vaikka ne jätetään yksin kotiin.Jos asunnossa on alle 20 kg painoisia kotieläimiä, voidaan laittaatavalliset Pet-ilmaisimet. Alle 40 kg eläimet vaativat erikois Pet-ilmaisimet,joissa on patentoitu digitaalitekniikka, joka havaitsee koko alueen mutta pystyyerottamaan kotieläimen lapsesta. Pet-ilmaisinta ei saa asentaa kohtiportaita eikä paikkaan, jossa eläin pääsee lähelle ilmaisinta.


LASIRIKKOILMASIMET


Ilmaisin hälyttää jos samassa huoneessa rikotaan ikkuna. Toimivat kaksoistunnistusperiaatteella, jossa ilmaisin kuuntelee määrättyä äänitaajuutta, sekä tuntee huoneessa tapahtuvan paineen muutoksen ikkunan tai oven rikkoutuessa.


MAGNEETTIKYTKIMET OVIIN


Magneettikytkimet ovat tehokkaat, koska niillä saadaan välitön hälytys, kun ovi murretaan.Ne voidaan myös yleensä kytkeä yöksi päälle, jotta hälytys tapahtuu jos joku avaa ovenkun asukkaat ovat nukkumassa. Useissa hälyttimissä on tämä osavalvonta mahdollisuus.Etuoveen kannattaa aina laittaa ovimagneetti.Se käynnistää laitteen käyttölaitteesta kuuluvan varoitus äänimerkin ja silloinei laitteen sammuttaminen ei unohdu. Jos kytket ovimagneetit rikosilmoitinkeskukseen voit asetta esim. takaovelle tai autotallin ovelle ovikellotoiminnon.Aina kun ovi avataan kuuluu käyttölaitteesta ”piip” äänimerkki. Ulkonäkösyistä karmiin ja oveen porattava ovimagneetti on paras, koska se upotetaan näkymättömiin. Se onkuitenkin vaikea asentaa, koska ovenkarmin lista täytyy irrottaa, jotta johdot saadaan piiloon.


HÄLYTYKSENSIIRTO


Puhelinkaapeli on edullisin tapa siirtää hälytykset GSM puhelimeen, naapurille tai vartiointiliikkeelle. Lisävarusteena voi hankkia puhemoduulin, johon voidaan äänittää selkokielinen viesti hälytyksestä.Jos linjaa ei ole tai halutaan välttää linjan katkaisu tai salamaniskut, voidaan käyttääGSM-radiomodeemia. Salamaniskut voidaan kyllä torjua tehokkaasti käyttämällä ylijännitesuojaa, joka kytketään johtamaan salaman aiheuttamat jännitepiikit maahan. Piikkiä ei voi pysäyttää mutta se voidaan ohjata muualle.


GSM-MODEEMI


Nämä laitteet mahdollistavat usein myös kaksisuuntaisen liikenteen. Asunnon lämpö tai valotvoidaan kytkeä päälle lähettämällä tekstiviesti jne. Tekstiviestillä voidaan tarkistaa myös kohteen lämpötila. Halvin GSM-liittymä maksaa alle 2 € / kk. GSM-modeemien hinnatlaskevat vuosi vuodelta.


PALOVAROITTIMET

Laitteisiin voidaan yleensä kytkeä myös palovaroittimet. Yleisin ja herkin on ionisavuilmaisin.Keittiön ja takan lähelle kytketään yleensä optinen ilmaisin. Se ei hälytäsavun hajusta vaan vaatii, että sen sisälle tulee savua. Optinen savuhälytin ei kuitenkaantoimi kylmissä tai kosteissa paikoissa, koska sen sisällä oleva peili voi huurtua, jolloinseurauksena on virhehälytys.Takan pöllähtämisen aiheuttamille virhe/paniikkihälytyksille voi olla hyvä vaihtoehtokäyttää tavallisia paristokäyttöisiä palohälyttimiä. Murtohälyttimen savuilmaisin voisi olla kytketty päälle vain kun itse murtohälytin on kytketty. Nämä asiat ovat tapauskohtaisia.


LÄMPÖTERMOSTAATTI


Termostaatti voidaan kytkeä hälyttimeen antamaan ilmoitus, jos esim. asunnon lämpö laskeeliian alas ja putket voivat jäätyä.


KOSTEUSILMAISIN


Ilmaisin asennetaan esim. tiskikoneen alle. Ilmoittaa mahdollisesta vesivahingosta.


KAAPELOINTI


Yleensä käytetään 6-napaista MHS puhelinkaapelia liikeilmaisimille, akkusireenille,käyttölaitteelle ja palovaroittimille. Kaksinapainen johto sopii sisäsireenille ja ovimagneeteille.


ENNALTAEHKÄISY


Akkusireeni ja varoitustarrat ulkona auttavat jo paljon. Oven karmiin voi vielä porata ledin vilkkumaan.