Siirry sisältöön

Keskukset

Kotiin

Kodin hälytyslaitetta suunnitellessa kannattaa miettiä seuraavat seikat:

  • Voiko asuntoon asentaa johdollisen järjestelmän vai täytyykö laitteistonolla johdoton. Johdottoman osat maksavat yleensä saman kuin johdollinen laitteisto ammattiasentajan asentamana. Lisäksi johdottomassa järjestelmässä täytyy huolehtia paristoista ja uusia ne säännöllisesti 1-5 vuoden välein riippuen laitteen mallista ja siitä kuinka paljon valvotuissa tiloissa liikutaan.
  • Halutaanko, että hälytin suojaa ovet, ikkunat ja autotallin myös silloin kun asukkaat ovat kotona (kuorisuojaus).
  • Onko asunnossa kotieläimiä, jotka jäävät yksin kotiin.
  • Siirretäänkö tieto hälytyksestä vartioliikkeeseen vai yksityispuhelimiin.
  • Lisätäänkö laitteeseen paloilmaisimia.
  • Lisätäänkö laitteeseen vesivahinkoilmaisimia.
  • Halutaanko laitteistoon lisätä kodin automaatiotoimintoja, esim. GSM-tekstiviestimoduuli.
  • Jos puhelinlinja alueella menee ilmassa, kannattaa ukkosvaurion ja linjan katkaisun varalta harkita GSM radio modeemia. Ylijännite voidaan kyllä torjua myös hyvällä ylijännitesuojalla joka kytketään talon maadoitukseen. Ylijännitettä ei voida pysäyttää, mutta se voidaan ohjata maihin.
  • Halutaanko tieto (esim. merkkiääni tai merkkivalo) pihalla liikkujista talon sisälle.
  • Asennetaanko laite itse vai annetaanko työ ammattimiehelle

Kesämökille

Kesämökin hälytyslaite poikkeaa tavallisesta kodin hälytyslaitteesta monella tavalla.

Mökillä täytyy ottaa huomioon seuraavat seikat:

  • Onko mökillä puhelinlinjaa.
  • Jos on linja, niin se menee yleensä ilmassa (puhelintolpat).
  • Puhelinkaapeli ilmassa altistaa hälyttimen salamaniskuille, jos siinä on puhelinrobotti.
  • Varkaan on helppo katkaista puhelinkaapeli, joka on ilmassa.
  • Lämpötilan vaihtelut. Onko talvella lämpö päällä. Ehkä lämpötila lasketaan alemmas.
  • Pienet eläimet kuten esim. hiiret., hyönteiset kuten esim. hämähäkit ja muurahaiset.
  • Aamu- tai ilta-aurinko joka paistaa esim. lasikuistille.
  • Mökillä on usein lisärakennuksia, joihin ei mene vapaita kaapeleita.

Paras hälytyslaite on sellainen, jossa on erillinen akkuvarmennettu keskusyksikkö, joka voidaan piilottaa. Siinä on erillinen käyttölaite koodilla tai avaimella sisääntulo-oven vieressä. Huomioitavaa on, että nestekidenäyttöiset käyttölaitteet eivät toimi alle +2 °C. Nestekidenäyttö kertoo suomenkielellä, jos jokin on vialla esim. takaovi on jäänyt auki. Hyvässä laitteessa on puhelinrobotti ja siihen voidaan kytkeä radiomodeemi. Laitteessa tulee olla hälytysmuisti, jotta tiedetään, mikä ilmaisin on hälyttänyt, jos tulee esimerkiksi virhehälytys. Laitteessa tulee olla mahdollisuus myös radiotoimisille hätäpainikkeille ja ilmaisimille, jotta myös muut pihapiirin rakennukset voidaan liittää järjestelmään. Laitteen tulee olla vakuutusyhtiöiden hyväksymä.

Laitteessa tulee olla vähintään yksi sireeni, joka on kätketty sisälle, mutta mieluiten vielä toinen sireeni, joka on ulkona näkyvissä ja joka on sabotaasisuojattu ja akkuvarmennettu. Akkuvarmennetussa sireenissä on myös yleensä hälytyksestä vilkkuva strobovalo. Strobovalon tehtävä on auttaa näkemään missä asunnossa hälytys on tapahtunut. Sireenin tehtävä ei ole kutsua apujoukkoja, koska varkaan pysäyttäminen voi olla vaarallista. Sireenin tehtävä on säikäyttää varkaat ulos asunnosta. Tämä on yleensä myös auttanut, koska varas ei voi tietää, onko hälytys mennyt esim. radiomodeemilla vartijalle. Ulkona oleva akkusireeni on melko tehokas usealla tavalla: Se ennalta ehkäisee koska varas näkee, että talossa on hälytin. Sen ääni kantaa kauemmaksi, koska se on ulkona ja se on yleensä myös kovempi ääninen. Sabotaasisuojauksen johdosta kun varas katkaisee johdon, tapahtuu hälytys jo ennen kuin varas on rikkonut oven tai ikkunan. Ulkosireenin huono puoli on se, että johtojen vetäminen ulos on työlästä. Langaton akkusireeni helpottaisi työtä, mutta ei ole takeita siitä, että akut toimivat kun on pakkasta.

Kotiin voidaan normaalisti asentaa hyvät perusilmaisimet. Mökille kannattaa laittaa parhaat liike-ilmaisimet, koska olosuhteet ovat vaikeat. Ilmaisimien on hyvä toimia hyvin myös kylmässä. Siinä on hyvä olla uv-suodatin, joka suodattaa auringonsäteet. Ja ehdottomasti Quad-sensori, joka ei reagoi rottiin tai hiiriin. Jos ilmaisimen linssiin paistaa suoraan tai heijastuksen kautta aurinko, kannattaa vaihtaa ilmaisimen paikkaa. Asennuksessa kannattaa huomioida, että kaikki läpivientireiät tukitaan kunnolla, jotta ilmaisimen sisälle ei pääse muurahaisia tai hämähäkkejä. Shadow on uusi ilmaisin tyyppi, joka tekee näkymättömän verhon ovien ja ikkunoiden eteen. Se tunnistaa, jos joku tulee ulkoa sisälle, mutta ei tunnista jos joku menee sisältä ulos. Suojaus voi näin olla päällä myös silloin kun asukkaat ovat kotona.

Pet-ilmaisimet

Kotieläimet eivät enää ole ongelma vaikka ne jätetään yksin kotiin. Jos asunnossa on alle 20 kg painoisia kotieläimiä, voidaan laittaa tavalliset Pet-ilmaisimet. Alle 40 kg eläimet vaativat erikois Pet-ilmaisimet, joissa on patentoitu digitaalitekniikka, joka havaitsee koko alueen, mutta pystyy erottamaan kotieläimen lapsesta. Pet-ilmaisinta ei saa asentaa kohti portaita eikä paikkaan, jossa eläin pääsee lähelle ilmaisinta.

Ilmaisin hälyttää, jos samassa huoneessa rikotaan ikkuna. Toimivat kaksoistunnistusperiaatteella, jossa ilmaisin kuuntelee määrättyä äänitaajuutta, sekä tuntee huoneessa tapahtuvan paineen muutoksen ikkunan tai oven rikkoutuessa.

Magneettikytkimet ovat tehokkaat, koska niillä saadaan välitön hälytys, kun ovi murretaan. Ne voidaan myös yleensä kytkeä yöksi päälle, jotta hälytys tapahtuu jos joku avaa oven kun asukkaat ovat nukkumassa. Useissa hälyttimissä on tämä osavalvonta mahdollisuus. Etuoveen kannattaa aina laittaa ovimagneetti. Se käynnistää laitteen käyttölaitteesta kuuluvan varoitus äänimerkin ja silloin ei laitteen sammuttaminen ei unohdu. Jos kytket ovimagneetit rikosilmoitinkeskukseen voit asetta esim. takaovelle tai autotallin ovelle ovikellotoiminnon. Aina kun ovi avataan, kuuluu käyttölaitteesta ”piip” äänimerkki. Ulkonäkösyistä karmiin ja oveen porattava ovimagneetti on paras, koska se upotetaan näkymättömiin. Se on kuitenkin vaikea asentaa, koska ovenkarmin lista täytyy irrottaa, jotta johdot saadaan piiloon.

Puhelinkaapeli on edullisin tapa siirtää hälytykset GSM puhelimeen, naapurille tai vartiointiliikkeelle. Lisävarusteena voi hankkia puhemoduulin, johon voidaan äänittää selkokielinen viesti hälytyksestä. Jos linjaa ei ole tai halutaan välttää linjan katkaisu tai salamaniskut, voidaan käyttää GSM-radiomodeemia. Salamaniskut voidaan kyllä torjua tehokkaasti käyttämällä ylijännitesuojaa, joka kytketään johtamaan salaman aiheuttamat jännitepiikit maahan. Piikkiä ei voi pysäyttää mutta se voidaan ohjata muualle.

Nämä laitteet mahdollistavat usein myös kaksisuuntaisen liikenteen. Asunnon lämpö tai valot voidaan kytkeä päälle lähettämällä tekstiviesti jne. Tekstiviestillä voidaan tarkistaa myös kohteen lämpötila. Halvin GSM-liittymä maksaa alle 2 € / kk. GSM-modeemien hinnat laskevat vuosi vuodelta.

Laitteisiin voidaan yleensä kytkeä myös palovaroittimet. Yleisin ja herkin on ionisavuilmaisin. Keittiön ja takan lähelle kytketään yleensä optinen ilmaisin. Se ei hälytä savun hajusta vaan vaatii, että sen sisälle tulee savua. Optinen savuhälytin ei kuitenkaan toimi kylmissä tai kosteissa paikoissa, koska sen sisällä oleva peili voi huurtua, jolloin seurauksena on virhehälytys. Takan pöllähtämisen aiheuttamille virhe/paniikkihälytyksille voi olla hyvä vaihtoehto käyttää tavallisia paristokäyttöisiä palohälyttimiä. Murtohälyttimen savuilmaisin voisi olla kytketty päälle vain kun itse murtohälytin on kytketty. Nämä asiat ovat tapauskohtaisia.

Termostaatti voidaan kytkeä hälyttimeen antamaan ilmoitus, jos esim. asunnon lämpö laskee liian alas ja putket voivat jäätyä.

Ilmaisin asennetaan esim. tiskikoneen alle. Ilmoittaa mahdollisesta vesivahingosta.

Yleensä käytetään 6-napaista MHS puhelinkaapelia liikeilmaisimille, akkusireenille, käyttölaitteelle ja palovaroittimille. Kaksinapainen johto sopii sisäsireenille ja ovimagneeteille.

Akkusireeni ja varoitustarrat ulkona auttavat jo paljon. Oven karmiin voi vielä porata ledin vilkkumaan.