Siirry sisältöön

Ilmaisimet

IR-tunnistin on yleisin tunnistin, jota käytetään sisätilan valvontaan. Passiivinen IR-tunnistin tunnistaa energiaa, joka säteilee kaikista lämminverisistä olennoista. Ihminen säteilee levossa 50-100W, joka on melko voimakas säteilyn lähde. Säteily on näkyvän alueen ulkopuolella taajuudella 7-10 mikrometriä.

IR-tunnistimen kaksoiselementtitunnistin vastaanottaa useita kaksi rinnakkain olevia säteitä Fresnell-linssin läpi alueelle, joka on säädettävissä erilaisilla linsseillä. Toinen säde on negatiivinen ja toinen positiivinen. Jos molemmissa säteissä tapahtuu muutos yhtä aikaa, on tulos nolla. Näin voi tapahtua, jos tunnistin on suunnattu esim. lämpöpatteriin. Tunnistin on kuitenkin rakennettu niin, että ainoastaan yksi säteilynlähde ei riitä, vaan sen on myös oltava tietyn kokoinen ja että se liikkuu tunnistimen lähettämien säteiden poikki.

Tunnistusherkkyyttä voidaan säätää valitsemalla, montako sykäystä ilmaisin tulee saada tietyssä ajassa ennen kuin se välittää tiedon edelleen murtohälytyskeskukselle. Useimmissa malleissa on valittavana pulssit 1-3 kertaa.

Häiriöt

Vaikka modernit ilmaisimet on suojattu vikahälytyksiä vastaan monella tavalla, on silti syytä ottaa huomioon seuraavat seikat:

 • Ilmaisin toimii tehokkaimmin, jos kohde kulkee säteiden halki 90 asteen kulmassa. Se toimii heikoiten, jos sitä lähestytään kohtisuoraan. Huomioi siis tämä ja muut seikat, kun valitset asennuspaikkaa
 • Vältä suuntaamasta ilmaisinta kohti ikkunaa tai huoneen lämpimintä aluetta, kuten lämpöpatteria jne. Jos huoneen lämpötila on korkea, suuntaa ilmaisin kohti huoneen viileimpiä alueita. Älä sijoita välittömästi lämpöpatterin yläpuolelle.
 • On pyrittävä siihen, että mahdollisimman monella säteellä on vertailukohde. Säteitä ei tule suunnata huoneeseen, joka on pitempi kuin ilmaisimen kantomatka. Sellaisessa tapauksessa on pyrittävä siihen, että säteet osuvat maahan maksimi kantomatkan päässä. Jätä ilmaisimen ja katon väliin vähintään 0.5m väli.
 • Vältä suuntaamasta paikkoihin, jossa voi tapahtua nopeita lämpötilan muutoksia. Avonaisia ikkunoita, lämpöpattereita, lämpöpuhaltimia, tuuletusjärjestelmien lämpö- kanavia, syttyviä ja sammuvia lamppuja, kuten kasvilamput jne. Myös liikkuvat esineet, jotka voivat heijastaa IR-säteilyä tai katkaista niiden säteet hetkellisesti, voivat aiheuttaa ongelmia. (Erityisesti metallisoidut mainoskyltit tai muut liikkuvat metalliesineet). Ilmaisimet suunnataan usein säteet loivasti alaspäin. Jos nämä säteet katkeavat hetkeksi esim. katosta (jossa usein on lämpimämpää) roikkuvan mainoskyltin vuoksi, voi seurauksena olla vikahälytys. Tämä johtuu siitä, että ilmaisin näkee vuorotellen lämpimän kyltin ja kylmemmän lattian.
 • Varo että auringonvalo ei pääse heijastamaan suoraan tai peilin kautta ilmaisimen linssiin. Selvitä minkälaisista kulmista aurinko paistaa päivän aikana.
 • Ilmaisin täytyy asentaa tukevalle alustalle varsinkin silloin kun käytetään kauas suunnattuja ilmaisimia.

Täydellistä joka paikan ilmaisinta ei ole olemassa. Kaikilla ilmaisimilla on rajoituksensa ympäristön suhteen. Yhdistelemällä erilaisia ilmaisintekniikoita saadaan luotettavammat laitteistot. Vaikeissa olosuhteissa voi olla järkevää käyttää kaksoisilmaisimia. Hyvin yleinen on mikroaaltoilmaisimen ja IR-ilmaisimen yhdistelmä samassa kuoressa. Hälytys tapahtuu, kun molemmat ilmaisimet ovat havainneet liikettä. Se on erittäin kätevä esim. halleissa, jossa on lämmitys järjestetty puhaltimin tai lämpötykeillä. Ilmaisimissa on yleensä myös mahdollisuus käyttää pelkkää mikroaaltoilmaisinta, jolloin ilmaisin voidaan vaikka kätkeä ohuen seinän sisään tai valvoa ulkotilaa esim. ikkunan läpi. Mikroaaltoilmaisin on myös hyvä lisävarmistus IR-tutkien lisäksi vaativiin kohteisiin. Jos IR-ilmaisimet onnistutaan ohittamaan on varmistuksena vielä mikroaaltoilmaisin. Tällainen ilmaisin on esim. Micro-X.

Ilmaisin lähettää ja vastaanottaa mikroaaltosignaaleja yleensä noin 10 GHz taajuusalueella. Vastaanotin rekisteröi takaisin heijastuvan signaalin. Doppler-periaatteen mukaan signaalin taajuus on matalampi, jos esine liikkuu ilmaisimesta poispäin ja korkeampi, jos sitä lähestytään. Suurin muutos tapahtuu, jos kuljetaan kohti tai pois ilmaisimesta, kun taas IR-ilmaisin toimii parhaiten, jos sitä lähestytään 90 asteen kulmasta. Kun suunnitellaan mikroaaltoilmaisimien käyttöä, on huomioitava sen kyky havaita ohuen seinän ja lasin läpi. Vikahälytyksiä on joskus tullut jopa valvonta-alueen sisällä olevasta muoviputkesta, jonka sisällä kulkee katolta tuleva sadevesi.

Paikoissa, joissa epäillään olevan rottia tai hiiriä, voidaan käyttää Quad-ilmaisimia. Ne ovat IR-ilmaisimia, joissa yhden negatiivisen ja positiivisen säteen asemasta lähteekin 2 positiivista ja negatiivista sädettä allekkain. Näin sädeyhdistelmiä lähtee noin 20-30 kpl. Hälytys tapahtuu vain, jos kaikki neljä sädettä havaitsevat samanaikaisesti. Pienet eläimet voivat siis kulkea alueella ilman että hälytys tapahtuu. Tällainen ilmaisin on esim. Jaguard QUAD. IR-ilmaisin/kuunteleva lasinrikkoilmaisin.

Tällä ilmaisimella saadaan yhdessä sekä sisä- että kuorisuojaus. Tällöin säästyy aikaa asennuksessa ja rahaa ilmaisimissa. Cougar BL on hinnaltaan samaa luokkaa kuin markkinoilla olevat huokeimmat kuuntelevat lasinrikkoilmaisimet. Ulkonäkö ei myöskään poikkea tavallisesta IR-ilmaisimesta. Cougar BL ilmaisimen kuoret on suunniteltu siten, että se on helppo asentaa.

Sen takakanteen on muotoiltu erilaisia kulmia, jotta se voitaisiin kiinnittää kulmaan tai suoraan seinään ilman mitään lisäkalustoja. Johtojen läpiviennit on upotettu takakanteen siististi ja ne on helppo puhkaista. Ilmaisimen sisällä on runsaasti asennustilaa ja piirikortin suuren säätövaran vuoksi ei piirikorttia tarvitse irrottaa asennuksen takia. Muita ominaisuuksia ovat:

 • RF- ja EMI-suojaus. Ei aiheuta vikahälystä voimakkaista radiolähettimistä.
 • Lämpötasaus. Herkkyys pysyy samana eri lämpötiloissa.
 • Tehty pintaliitostekniikalla.
 • Pulssilaskuri 1, 2 tai 3 pulssia estää vikahälytykset.
 • Tilt down -linssi joka on erityisesti suunniteltu sekä lyhyille ja pitkille etäisyyksille.
 • Valvontaetäisyys 14 m ja valvontakulma 110 astetta.
 • Vaihdettavat linssit: verholinssi 15 m ja 2 m leveä.